SIX SIGMA ERFA

Hvordan kommer man i gang med Six Sigma?

Ved ERFA gruppe medlem Lars Ladefoged Holm
Certificeret Six Sigma Black Belt. Vestas Wind Systems.

I denne korte tekst er samlet erfaringer fra firmaer og personer som kan være inspirerende og tjene til at hjælpe en Six Sigma opstart godt på vej, hvorved man forhåbentlig kan undgå de generelle fejltagelser, man typisk ser hos Six Sigma ”begynder” firmaer.
Der findes naturligvis andre veje og problemer end de her beskrevne, så lad ikke indholdet stå i vejen for at implementere Six Sigma på din egen måde.

Der er i følge vores erfaringer 2 generelle måder firmaer starter op med Six Sigma.

 1. Ledelses initieret
 2. Tekniker initieret.

Begge måder kan der i dag findes Danske eksempler på:

 • Grundfos havde en tekniker initieret opstart
 • Vestas havde en ledelses initieret opstart.

Hvis der er tale om en tekniker initieret opstart, vil denne dog over tid, skulle glide over i den ledelses initierede, hvis der skal blive en succes ud af det.

Ad 1. Ledelses Initieret

Hvis ledelsen beslutter at gå i gang med Six Sigma, er det væsentlig at afklare deres motivation.
For det meste er der 2 årsager til at en ledelse starter på en Six Sigma implementering:

 • Den politisk korrekte, men sjældent sete årsag:
  Ledelsen har indset, at Six Sigma er et fantastisk værktøj til at opnå stabile processer og begrænse kvalitets omkostninger gennem reduktion af variation, hvilket er nøgle områder for virksomhedens strategi.
 • De to reelle, og mest udbredte årsager:
  Nogen (typisk kunder eller et moder firma) som er større og stærkere end os, forlanger at Ledelsen skal starte op med Six Sigma.
 • Økonomiske forhold gør reduktion af omkostningerne til en overlevelses nødvendighed.

Den ledelse som med åbne øjne proaktivt vælger at igangsætte en Six Sigma implementering, har alt andet lige gode chancer for succes.
Hvis Six Sigma derimod er påtvunget ledelsen, er risikoen for en fiasko væsentlig.

Uanset hvad der ligger til grund for en opstart af Six Sigma, gælder det som i alle andre virksomheds sager, om at have ledelsen HELT med. Det kan derfor ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at uddanne ledelsen i Six Sigma, samt lade ledelse indsamle erfaringer fra andre firmaer. Der skal skabes en forståelse for konceptet, samt for at bruge de nødvendige ressourcer til en langsigtet implementering. Det er anbefalelsesværdigt, at ledere generelt, herunder også selve topledelsen, gennemfører en GB uddannelse inklusive certificering.

Generelt skal man sikre at ledelsen kan se ”Smerten” ved den nuværende situation, samt indse hvordan Six Sigma kan ”lindre smerten”.
Ledelsen bør ansætte en projektleder med stor erfaring indenfor Six Sigma, samt indkøbe konsulent ressourcer, indtil firmaet selv internt kan mønstre tilstrækkelig kompetence til at opnå den ”Kritiske Masse” i Six Sigma projektet, som kan sikre at vægtskålene hælder over mod succes, og ikke kan tippe tilbage på fiasko.

En af de ofte set grundlæggende hindringer for en ledelses initieret implementering er modstand i mellemleder og tekniker laget.
Denne kan grundlæggende kun overvindes gennem eksemplets fantastiske magt, og ledelsen må derfor sikre gennemførelsen af pilotprojekter målrettet forholdsvist ”lavt hængende frugter”, hvor muligheden for succes er høj.
Resultaterne fra disse pilotprojekter, skal formidles til mellemtekniker/leder laget på en måde der sikrer deres accept, og kan overvinde deres forventning om ”endnu et management buzz word”.

Ad 2. Tekniker Initieret

Hvis Six Sigma introduceres gennem tekniker/ingeniør niveauet i et firma, vil man ofte se en meget lokal og ufuldstændig implementering, som bærer præg af at Six Sigma ikke er en del af firmaets strategi.
Typisk vil man lokalt få accept på at sende enkelte personer på uddannelse, og gennemføre lokale Six Sigma projekter.
Ofte vil de involverede personer opleve frustration og manglende gennemslagskraft over for resten af organisationen i forsøget på at overbevise den om Six Sigma’s fortræffeligheder.
En ofte med succes anvendt metode i denne situation, er at gennemføre en række GB uddannelser af operatører og teknikere, og lade dem gennemføre et par projekter hver, med fokus på forholdsvis enkle projekter med høj succes chance.
Når disse projekter er tilendebragt, og deres effekt gjort op i bundlinie betydning for firmaet, skal man bruge al sin indflydelse på at få ledelsen til at møde frem ved en præsentation af de gennemførte projekter.
Specielt vil det have stor effekt, at lade GB uddannede operatører, uden nogen særlig erhvervsmæssig uddannelse fremlægge deres projekter selv. Dette vil vise ledelsen hvor stærkt et koncept Six Sigma er, at selv ”blå mænd” kan opnå fine resultater gennem konkret anvendelse af Six Sigma.

En sådan fremfærd vil ofte som minimum åbne op for en yderligere implementering af Six Sigma som et proces optimerings værktøj i firmaet, men vær ikke blind for fordelene ved at få Six Sigma indført på et bredere plan end blot et værktøj. Hele konceptet med dets fokus på data og reducering af variations kilder kan give alle dele af et firma store proces optimerings gevinster.

Hvis man når så langt, at ledelsen ser med velvilje på Six Sigma (HURRAAAA!!), er man skiftet over til den ledelsesmæssige initiering. Se denne.

Vi bruger cookies. Når du klikker videre, accepterer du automatisk vores cookie- og privatlivspolitik. » Læs mere her
OK